USA, 1927, 91 min.
Regi:
Friedrich Wilhelm Murnau

Sunrise - A Song Of Two Humans
Sunrise - A Song Of Two Humans
Live musikk: Lambchop

Rikskonsertene er umåtelig stolte over å kunne presentere det amerikanske maksibandet Lambchop live på scenen med visning av Murnaus film Sunrise blant høstens turneer. Norgespremieren skjer i Storsalen på Chateau Neuf 14. november, som en snikpremiere på Oslo Filmfestival
Murnaus amerikanske psykologiske thriller, Sunrise, fra 1927, regnes fortsatt som et av filmhistoriens største mesterverk. Etter suksess hjemme i Tyskland, med fantastiske filmer som Nosferatu, Den siste latter og Faust, ble Murnau lokket til USA og Fox, som ga ham full frihet til å skape mesterverket Sunrise.
Sunrise er en dramatisk trekanthistorie. En naiv mann på landet får sitt fredfulle liv snudd på hodet når han møter en heftig forførerske fra byen. Hun overtaler ham til drukne sin kone for at de to skal bli sammen. En sterk og enkel historie full av følelser og lyriske innslag. Først tre personer, så to mennesker som kanskje kan overvinne alt.
Murnau viderførte sitt moderne filmuttrykk i USA. Med basis i et meget godt manus av mesteren Carl Mayer, formet han filmens visuelle symfoni i samarbeid med sine fotografer Charles Rocher og Karl Struss. De flytende kamerabevegelsene og den kreative lyssettingen, de fantastiske svarthvite kontrastene skulle sette standard for Hollywood i mange år fremover. Det surrealistiske bylandskapet som ble bygget spesielt for filmen har en flott virkning. Rollenes begjær ble malt med lys og skygger. Kjærlighet og død veksler som natt og dag.
Sunrise var kandidat ved den første Ocarutdelingen, og kunne hente hjem pris for beste foto, beste kvinnelige skuespiller (Janet Gaynor) og en spesialpris for unik kunstnerisk film.
Sunrise får stadig bekreftelser for sin sterke plass i filmhistorien. Det franske filmbladet Cahiers du Cinema kalte Sunrise «filmhistoriens største mesterverk». Ved filmhistoriens 100-årsmarkering fikk den en selvfølgelig plass i Martin Scorseses bok og film om amerikansk film. Når britiske Sight & Sound kom med sin nye store internasjonale avstemning om tidenes beste filmer i 2002, havnet Sunrise på en sterk 7. plass.
Det Nashville-baserte amerikanske bandet Lambchop, med komponist, gitarist og vokalist Kurt Wagner i spissen, har laget filmmusikken i sin særegne stil. Lambchops musikk omtales som en distinkt hybrid av country, jazz og Memphis-soul, der bredden i instrumentvalget - fra gitarer til flygel – fungerer som en brobygger mellom avantgarde og country. Den største delen av musikken Lambchop har skrevet til Sunrise finnes på dobbeltalbum-utgivelsen bandet kom ut med i 2004; Awcmon – NoYouCmon.

Billetter i salg på Posten/Billettservice.Regissør
Friedrich Wilhelm Murnau, født i Tyskland 28.12.1888, døde i en bilulykke i USA 11.3. 1931. En av de største regssørene i tysk films gullalder på 20-tallet. Nosferatu (1922), Den siste latter (1924), Faust (1926). Flyttet til USA i 1926. Sunrise: A Song of Two Humans (1927), City Girl (1930), Tabu (1931)
Visningstider:
Søndag, 14. nov 21:00 mange billetter ledig
[Cinema Neuf]


Linker
BillettsalgKinoer
Cinema Neuf
Filmens Hus Lillebil
Filmens Hus Tancred
Filmteatret
Klingenberg 2
Klingenberg 3